TIPY NA výlety s dětmi, interiér, kam vzít děti vevnitř, aktivity s batoletem, předškoláci

5 neobvyklých tipů kam vzít děti když už máte zimy plné zuby?⛄

Jednoduchých tipů na to co dělat s dětmi není nikdy dost, protože i když by nás mámy nejvíc lákalo si v klidu sednout pod deku s kafíčkem a nějakou dobrou knížkou (nebo guilty-pleasure seriálem jako Too Hot To Handle), děti jsou neustále v pohybu. Mám pro Vás pár nápadů kam můžete vyrazit a užít si nevšední výlet: 

1/ Muzeum i když není přímo pro děti 🧐

 Známá kids-friendly muzea jako je Zemědělské muzeum v Praze, Pradědovo dětské muzeum u Šumperka, Sladovna v Písku, nebo IQ Landia v Liberci známe asi všechny. Ale co zkusit třeba Centrum stavitelského dědictví? 🏠 Muzeum hodinek? Nebo Muzeum kraslic?🥚 Máte pocit, že pro Vašeho tříleťáka by tam nebylo nic zajímavého? Děti v tomto věku jsou jako houby a zajímá je úplně všechno, často stačí jenom ten pocit, který cítí z Vás, že se děje něco neobvyklého, že se jde na výlet a vzbudí to v něm zvědavost. Možná pak budete čelit spoustě zvláštních otázek ohledně věcí o kterých nic nevíte, ale určitě to bude nevšední zážitek pro Vás i pro prcka 👧👦👩 Zkuste mít mysl otevřenou a neočekávat a neplánovat v duchu nic speciálního a ono se to často samo dostaví.

Dcerku jsem vzala poprvé do Národního muzea v 15ti měsících, ještě ani nechodila a okolí zvedalo nad mým plánem pohrdlivě obočí 😲 Nezapomenu jak jsem zjistila proč pořád říká "faký" a že tím nemyslí sprosté slovo. Až když uviděla slona a řekla, že je "faký" mi došlo, že myslí velký! A její překvapený pohled při pohledu na ten velký pozlacený honosný prostor byl také k nezaplacení 😊 I kdyby se u Vás žádný aha moment nekonal, vstup do malých muzeí stojí jen pár korun a Vy tak nemusíte litovat, že si to dítě zrovna neužilo.

🆘Tip: Zapojte personál! 👩‍✈️Nebojte se zeptat dozoru v muzeu na tipy kam se podívat, nebo co s dětmi vyzkoušet, často jsou to lidé co celý den koukají na návštěvníky a zejména v zapadlých muzeích, kde není o všední den ani noha, se s Vámi dají rádi do řeči. A odpustí Vám pak ošmatlané sklo na vitríně. 

2/ Knihovna nejen pro knihomoly📖

Máte ve svém městě nebo vesnici knihovnu? A jak často tam s dětmi chodíte? Jsou to totiž úplně ideální místa na trávení volného dopoledne, když zrovna nechcete řešit zmrzlé ruce a mokrou kombinézu. Knihovny se snaží většinou hodně děti motivovat ke čtení a rozvoji logopedických dovedností, třeba ta naše litoměřická pořádá i Dopoledne s říkankou, kde děti pomocí říkanek a písniček rozvíjejí slovní zásobu a řeč, zároveň rozhýbají tělo a podpoří tak rozvoj jak hrubé, tak jemné motoriky 👅🦶 Pokud takovou aktivitu nemáte, knížky s říkankami si můžete půjčit (skvělá je autorka Romana Suchá) a nebo si odnesete jinou neokoukanou knížku a nebudete už číst stejného Krtka podesáté v řadě. 🍉👖  

🆘Tip: V knihovně často nejde jen o knížky, ale najdete zde většinou i dětský koutek s příjemnými místy k odpočinku, neokoukané hračky, stolek s pastelkama, nebo příležitostnou výstavu. Takhle mě například zachránila v ošklivém dni knihovna na Mělníku. 

3/ Vodní radovánky🌊

Chodíte plavat? Obě moje děti jsou vodomilové a bez bazénu si neumíme náš život představit 🐳 Sice je to náročnější způsob trávení volného času, ale zase je ideální pro nejedlíky (po plavání každému vyhládne) a pro nespavce (u nás se očka zaklapávají už jak vyjedeme s kočárkem/ autem od bazénu) 😴Nezapomeňte: pás nebo rukávky, nějakou hračku do vody- dinosaura, kelímek nebo konvičku (výborně se hodí do mělkých dětských bazénků) a v tomto ročním období nepříliš oblíbený fén. Pro dceru je to jedna z mála možností, kdy může hrát hru na mobilu. Jiné metody jak jí přesvědčit, aby si nechala vysušit vlasy, selhaly 🫣

🆘Tip: Pokud máte bazén daleko, nebo máte doma atopika, udělejte si lázně doma a koupel si ozvláštněte. Můžete do vody naházet netradiční hračky- zkoušeli jsme špunty z lahví 🍾, nádobí a ovoce z kuchyňky, plastová zvířátka,  která se mohou plavit v různých miskách, v drogeriích se dají pořídit sopky co začnou po kontaktu s vodou soptit 🌋, nebo barevné tablety do koupele. Také jsme měli houbičková zvířátka, která po namočení nabydou na objemu. Pastelky do vany nedoporučuji- nešly snadno smýt 🖍 A nebo si pusťte ke koupeli oblíbenou hudbu a vlezte si do vany taky 🛀 Zábava zaručena!

4/ I cesta je cíl! 🛸

Máte kluka? A má radši auta, vlaky nebo autobusy? 🚋🚗⛵ Pro každé malé dítě je cesta dopravním prostředkem něco vyjímečného. U našich dětí vede rozhodně vlak 🚂 Víte do kterých měst od Vás jezdí vlaky? A byli jste tam někdy? Jako u všech výletů, nic neočekávejte a řiďte se tím, co Vás a prtě zrovna cvrnkne do nosu, jediné pravidlo je zjistit si včas spoj zpátky domů.

Na letadlo se můžete jít podívat do odbavovací haly Letiště Václava Havla nebo technického muzea 🛫, na auta třeba do muzea v Lánech, nebo Škodovky v Mladé Boleslavi🚗, historických automobilových muzeí je spousta, ale klidně si i běžte zopakovat značky na kryté parkoviště. Autobusy jezdí opravdu všude, a třeba Vás pan řidič na konečné pustí i sednout za volant, to by bylo něco!🚌

🆘Tip: Máte ve svém městě dopravu zdarma?💵 Spousta měst jako Praha, Brno, Olomouc nebo Mladá Boleslav nabízí pro doprovod dítěte do 3 let, nebo rodiče na mateřské či rodičovské dovolené dopravu zdarma, často stačí mít jen u sebe nějaký doklad o věku, nebo bezplatný kupón z e-shopu. A nebo je MHD zdarma pro všechny jako třeba v Litoměřicích 🆒 Můžete se tedy jen tak projet sem a tam, a nebo to spojit s nějakou dobrotou v kavárně.

5/ Supermarket pro supermámy 🛒

Ano, čtete správně, opravdu je moje poslední rada vzít Vaší ratolest do obchodu.  I když máte možná jako já z dětství zažité, že jde podřadnou činnost, povinnost a stres, zkuste se na to podívat z jiného úhlu. Dítě si v obchodě zdokonalí spoustu dovedností- slovní zásobu, barvy, počítání 🍎🍐🍌 Pro menší děti můžete na kartičky vytisknout potraviny, co se dají v obchodě najít, a potom je jít společně koupit. Vašemu chlapečkovi už se tak nikdy v budoucnu nestane, že mu partnerka vynadá, že místo okurky koupil cuketu🥒 Když na dítě budete mluvit a zapojíte ho do "hry" ať už malým košíčkem, nebo vykládáním na pás, rychle vám to uteče a spojíte příjemné s užitečným. Jenom si pak dejte pozor až půjdete nakoupit sama, abyste nemluvila na prázdný vozíček 😅

🆘Tip: Jak na sladkosti u pokladny? Pokud chcete omezit cukry, větší obchody mají ve výběru často i ovocné pásky, třeba ty se šnekem na obalu malou vždycky přesvědčily. Nebo je zkuste nalákat na oříšky 🐹 A kdyby to přesto nešlo, dejte si pravidlo "jedna věc a dost". Krásně se tím vyhnete hromadění věcí v košíku- už máš lízátko, jestli chceš gumový oko, vrať ho zpátky. A hlavně nezapomeňte občas koupit i nějakou cukrovinku sobě, Vy si jí taky zasloužíte! 🍫🍭

Líbily se Vám moje tipy? Napište mi do komentáře jak trávíte nevlídné dny s dětmi Vy!

Papa M. ❤️

 

Zpět na blog

Napište komentář