10 HER na cestu když už bolí nožky

10 HER na cestu když už bolí nožky

Moje milé kabelkářky a batůžkářky!
Dnes pro vás mám několik tipů na hry, které hrajeme s dětmi, když už jsou unavená a nechce se jim dojít ani 300m k domovu. 
1/ ABRAKADABRA
Hra je jednoduchá, vezmete si nejbližší klacek (ale jde to i bez něj) a vzájemně se začarováváte ve zvířátka (nebo libovolné věci však zkuste třeba dům) něco jako "Abrakadabra ať je z tebe slepice" a slepice musí vydávat příslušný zvuk.
2/ NAJDI BARVU/ VLASTNOST
Tuhle hříčku hrajeme i v autě a spočívá jednoduše v tom, že má dítě (nebo dospělý) hledat předmět dané barvy a pojmenovat. Může se jednat i o vlastnost třeba hledejte něco chlupatého, nebo dřevěného.
3/ KŘÍDY A OBRÁZKY
Když dcerka ještě moc nemluvila, osvědčila se mi tato nouzovka. Jelikož křídy nosíme opravdu všude, začala jsem jí po cestě malovat obrázky, které vždycky potom zašlápla, nebo už uměla pojmenovat. A takto nám kousek po kousku krásně došla až domů. A daly se využít ještě několikrát, dokud nezapršelo.
4/ PÍSNIČKY
Máte doma hudebního talenta? Zkuste si zazpívat nějakou klasiku jako Okoř, Arizona, nebo klidně Štístka a Poupěnku. Můžete i schválně poplést slova a to dítko spolehlivě zapomene, že ho něco bolí.
5/ ŤUKAČKA
Pro menší děti úplně báječné do města. Spočívá v tom, že jdete před dítětem a třeba zaťukáte na lampu veřejného osvětlení a dítě to má opakovat. Dále doporučuji zatůtat třeba lehkým dotykem na blinkry aut, u plotu na něj "zabrnkat" rukou, dá se toho opravdu vymyslet hromada
6/ SOUTĚŽ
Vyhlašte soutěž! Může to být klasika, jako kdo bude dříve u tohohle dubu (a poznají děti, který strom je dub?). Nebo třeba kdo sesbírá prvních 10 bílých kamínků (a můžete si hrát i na Jeníčka a Mařenku a házet je po cestě). Fantazii se meze nekladou. A dopřejte si někdy i výhru vy, děti se tak naučí, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. 
7/ KDO TU BYDLÍ
Naše oblíbená hra, kterou vymyslela sama dcera je, že jeden řekne zvíře a druhý hádá kde to zvíře bydlí, nebo obráceně. Můžete zůstat u klasických dvojic pes-bouda nebo kráva-chlév, ale co třeba liška, ježek, nebo víte jak se liší obydlí u králíka a zajíce? 
8/ TŘI SLEPIČÍ, DVĚ SLONÍ
Následující hra je klasické Honzo vstávej, akorát za chůze. Zkuste si vyzkoušet jak chodí na výlety různá zvířata. Takže poskakujte jako koník, dupejte jako slon, nebo choďte po špičkách potichu jako kočka. 
9/ SOCHY
Bing může být inspirací nejen v neustálém Flopově klidu. A tak si hrajeme na sochy. Je to jednoduché, prostě jdeme a na "TEĎ" musí všichni (nebo ideálně jen dítko) zamrznout jako sochy. A za chvilku se jde dál a čeká se na to, kdy bude čas znovu zamrznout. 
10/ VŽDY S HUMOREM
Už vám dochází energie a vašemu dítěti také. Ještě chvilku a začnete už taky křičet nebo brečet? Zkuste to vzít s humorem, říct třeba "tak ty už nikam nechceš jít, příšerko?" a dítko polechtat. Uvidíte, že často tenhle přístup zabere a místo nervů se spolu zasmějete. 
Jakou hru si spolu vyzkoušíte příště? Napište mi do komentáře!
Papa M. ❤
Zpět na blog

Napište komentář